Hello world!

Επιλέξαμε ως τίτλο της σελίδας, το όνομα ενός μεγάλου πνευματικού μεγέθους της Ελλάδας, του Ιδαίου Δακτύλου ΙΑΣΙΟΣ. Με απέραντο σεβασμό στον «μυθολογικό» πρόγονο, με την πεποίθηση ότι η ΜΥ(Θ)ΟΛΟΓΙΑ στην πνευματική παράδοση των προγόνων, ήταν και ΜΥΟΛΟΓΙΑ, (μύηση-αποκάλυψη γνώσης), αλλά και ότι ο ΜΥΘΟΣ είναι ΛΟΓΟΣ.(Σε αντίθεση με το παρα-μύθι, που είναι «παρά» τον μύθο-λόγο).  Ο ΙΑΣΙΟΣ, προσωποσύμβολο που παραπέμπει στην ΙΑΣΗ του σώματος και με την βοήθεια του ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ και στην ΙΑΣΗ της ψυχής. Ο δεύτερος ΙΔΑΙΟΣ, ο ΗΡΑΚΛΗΣ, το κλέος της ΉΡΑΣ-ψυχής. Ο τρίτος ο ΙΔΑΣ, ο γνωρίζων. Ο τέταρτος ο ΕΠΙΜΉΔΗΣ, ο πέμπτος ο ΠΑΙΩΝΑΙΟΣ.

Ο Στράβων, αναφέρει, ότι ονομάστηκαν ΙΔΑΙΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ, επειδή ήσαν πέντε, όσα και τα δάκτυλα του χεριού, ενώ ο Απολλόδωρος, υποστηρίζει ότι ονομάστηκαν έτσι επειδή η μητέρα τους, λίγο πρίν γεννήσει, για να ανακουφιστεί από τους πόνους του τοκετού, στήριξε ή έβαλε τα δάκτυλά της στο χώμα, στη γή. Σύμφωνα με μια άλλη εκδοχή, πήραν το ονομά τους επειδή ήσαν επιδέξιοι τεχνίτες. Κάποιοι άλλοι μυθολόγοι, υποστηρίζουν ότι οι ΙΔΑΙΟ ΔΑΚΤΥΛΟΙ, ήσαν δέκα, πέντε άνδρες, πέντε γυναίκες, ενώ άλλοι ότι ήσαν εκατό. Κατά τον Στράβωνα, πρώτοι εκείνοι ανακάλυψαν και επεξεργάστηκαν το σίδηρο και διαδώσανε τα Μυστήρια. Ο Παυσανίας, υποστηρίζει, ότι στους ΙΔΑΙΟΥΣ, η Ρέα ανέθεσε την φύλαξη του ΔΙΑ, όταν ήταν βρέφος, και για τούτο μερικοί τους ταύτιζαν με τους Κουρήτες. Κατάγονταν από την Ίδη της Κρήτης. Την εποχή που φύλαγαν τον νεογέννητο Δία, ο μεγαλύτερος εξ αυτών, ο ΗΡΑΚΛΗΣ, πρότεινε στους υπόλοιπους, να οργανώσουν αγώνα δρόμου για να διασκεδάσουν την μονοτονία αυτής της χρονικής περιόδου. Έτσι και έγινε και μετά τον αγώνα(σταδιοδρομία λέγονταν), στεφάνωσαν τον νικητή με κλαδί από κότινο(αγριελιά). Έπειτα συμφώνησαν στην πρόταση του ΗΡΑΚΛΕΟΥΣ, να διοργανώνονται κάθε πέντε έτη αγώνες, στην ΟΛΥΜΠΙΑ, που ονομάστηκαν ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ. Σύμφωνα με άλλες μυθολογικές πηγές, που αναφέρει ο ΕΝΩΔΩΝ, οι δύο  ΙΔΑΙΟΙ, (Ηρακλής και Ιδαίος), ήσαν Αργοναύτες.  Στην  Αργοναυτική Εκστρατεία, έγινε η μεγαλύτερη σύναξη  πολλών και μεγάλων πνευματικών μεγεθών του Ελληνισμού. Με το τέλος της εκστρατείας, οι δύο Αργοναύτες ανέλαβαν το χρέος να οργανώσουν τους ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ,  με την βοήθεια των υπόλοιπων τριών Ιδαίων(Ιάσιου, Επιμήδη, Παιωναίου). Απόδειξη του πόσο σημαντικό μέγεθος είναι ο αθλητισμός και ο ολυμπισμός στην πατρώα-μητρώα παράδοση.

Η «Ελληνική μυθολογία»  γραμμένη το 150 πχ, από τον Απολλόδωρο τον Αθηναίο γραμματικό, προς χρήση των μαθητών της εποχής…. Ένα τμήμα που αφορά τον ΙΔΑ:

«Η Λυτή και ο Άρης απέκτησαν τον Εΰηνο, το Μώλο, τον Πύλο και το Θέστιο….
Ο Εύηνος με τη σειρά του, γέννησε τη Μάρπησσα. Αυτήν την ήθελε ο Απόλλωνας αλλά την έκλεψε ο ΙΔΑΣ, ο γιος του Αφαρέα, με φτερωτό άρμα που πήρε απ’ τον Ποσειδώνα. Τον Ίδα τον κυνήγησε ο Εΰηνος πάνω σε άρμα και όταν φτάνοντας στον ποταμό Λυκόρμα κατάλαβε ότι δεν τον προφταίνει, έσφαξε τα άλογα και έπεσε στο ποτάμι, που από τότε ονομάζεται Εΰηνος…. Ο Ίδας έφτασε στη Μεσσήνη, εκεί όμως τον συνάντησε ο Απόλλωνας και άρπαξε το κορίτσι. Και ενώ μαλώνανε ποιος απ’ τους δυο θα παντρευτεί την κόρη, ο Δίας έδωσε το λόγο στην παρθένα ν’ αποφασίσει εκείνη. Κι η Μάρπησσα φοβούμενη μήπως, όταν γεράσει, την εγκαταλείψει ο Απόλλωνας, διάλεξε για άντρα της τον ΙΔΑ….»

21/12/2016 1 σχόλιο

Κουρήτες και Ιδαίοι Δάκτυλοι

Οι Κουρήτες και οι Ιδαίοι Δάκτυλοι, αγαθά μυθικά όντα της Κρήτης, σύμφωνα με απόψεις πολλών μυθολόγων,ταυτίζονται μεταξύ τους.

Κουρήτες

Οι Κουρήτες ήταν πέντε αδέρφια:
ο Ηρακλής.( Υποστηρίζεται ότι δεν είναι ο ημίθεος  Ηρακλής, γιος του Δία)
ο Παιωναίος
ο Επιμήδης
ο ΙΑΣΙΟΣ
ο Ίδας.

-Ο μύθος λέει ότι  φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του Δία σαν μωρό.  (Αυτό  είναι συμβολισμός που δηλώνει  ότι ήσαν γηγενείς. Κουρήτες οι  πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης και ίσως το όνομα Κρήτη και Κρήτες προέρχεται από τη λέξη Κουρήτες).              – Οι Κουρήτες έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στη γέννηση και στην ανατροφή του Δία. Όταν ήρθε η ώρα η Ρέα να γεννήσει διάλεξε μία σπηλιά στην Κρήτη και ζήτησε βοήθεια από τους ντόπιους Κουρήτες.

Οι Κουρήτες φύλαγαν την είσοδο της σπηλιάς ώστε να μην πλησιάσει κανείς και μόλις γεννήθηκε το θείο βρέφος, ο Δίας, ανάλαβαν να τον προσέχουν μέχρι να μεγαλώσει. Άγρυπνοι φρουροί, οι Κουρήτες, όταν το μωρό έκλαιγε χτυπούσαν δυνατά τα πόδια τους στη γη χορεύοντας ή σε άλλη παραλλαγή χτυπούσαν τύμπανα και τις μεταλλικές ασπίδες τους ώστε με τον θόρυβο που έκαναν να καλύψουν το κλάμα. Ο Κρόνος-Χρόνος,  ο πατέρας του Δία, έτρωγε τα παιδιά του, επειδή  φοβόταν  έναν χρησμό, ότι ένα παιδί του θα του έπαιρνε την εξουσία. Η Ρέα-Ροή προσπαθούσε να σώσει τον Δία, γι’ αυτό δεν έπρεπε να καταλάβει ότι  ήταν ζωντανός, αλλιώς το θεϊκό μωρό κινδύνευε. Όταν ο Κρόνος-Χρόνος ζήτησε το μωρό από την Ρέα για να το καταπιεί, εκείνη του έδωσε φασκιές όπου μέσα είχε βάλει μία πέτρα που την κατάπιε ο Κρόνος. Η παράδοση λέει ότι οι παραδοσιακοί χοροί της Κρήτης που χορεύονται μέχρι τις μέρες μας (πεντοζάλης, μαλεβιζιώτικος πηδηχτός) έχουν τις ρίζες τους στον πυρρίχιο χορό των Κουρητών.

.

Πηγή: http://visaltis.blogspot.com/2010/11/blog-post_02.html

http://www.eleysis-ellinwn.gr/el/arxaia-ellada/muthologia/kourites_kai_idaioi_daktuloi.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *